A jeni ju një super shijues?

A jeni ju një super shijues?

Nëse keni më shumë se 30 sytha të shijes në një hapësirë ​​me madhësinë e një vrime në gjuhën tuaj atëherë ju jeni një supershijues. Ju gjithashtu mund të jeni dhe një hamës me naze. Mësoni se çfarë është një supershijues dhe shikoni nëse jeni një. Nëse nuk jeni, mos u shqetësoni, përsëri mund të mësoni të jeni të shkëlqyeshëm në degustimin e verës.

Ekzistojnë 3 lloje provuesish në botë:

"Supershijues"
"Shijues mesatar"
"Jo-shijuess"
Një provë e thjeshtë për të parë nëse jeni supershijues:
Bëni një vrimë në një copë letre të pastër  fletore dhe vendoseni në pjesën e përparme të gjuhës. Pastaj, numëroni sythat më të mëdha të shijes - të quajtura "papillae". Në të vërtetë është mjaft e ndërlikuar për t’u dalluar, kështu që nëse doni të jeni më të saktë, sigurohuni që të pini pak verë të kuqe paraprakisht për të njollosur gjuhën. Numëroni sa keni dhe shikoni më poshtë se çfarë lloj shijues jeni.

Supershijues 30+ sytha të shijes
Gjithçka ka shije intensive: nga e kripura, e ëmbla, e tharta, ndjesia e dhjamit dhe e hidhur. Keni më pak të ngjarë të pëlqeni perime të hidhura si lakrat ose pije të hidhura si birra të hidhura dhe verëra të kuqe me trup të plotë me tanin të lartë (Ju jeni ke Pinot Noir vs. Nebbiolo). Kjo gjithashtu do të thotë që ju keni tendencë të hani ushqim të butë mbi ushqimet super të pasura që kanë shije  me shumë vaj. Të jesh Supershijues është në të vërtetë mjaft e mirë: studimet nga Universiteti i Yale kanë treguar se supershijuesit kanë më pak të ngjarë të jenë mbipeshe sesa jo-shijuesit - vetëm sigurohuni që të hani zarzavatet tuaja me gjethe.

Shijues mesatar 15-30 sytha shije
Ju pëlqejnë perimet e hidhura dhe ndoshta ju pëlqejnë verërat me shije toke dhe të këndshme. Rreth 50% e njerëzve hyjnë në këtë kategori. Një shijues mesatar ende mund të shijojë të njëjtat shije të hidhura që shijon një supershijues, por ato nuk ju bëjnë të dridheni nga qejfi. Për shkak të kësaj, ju jeni një shijues` i çdo gjëje. Aftësia juaj shijuese mund të përmirësohet me disa teknika.

Jo-shijues nën 15 sytha shije
Një pjatë me ushqim pikant Thailandez nuk ju bën të dridheni nga dhimbja dhe ju doni verëra me tanin të lartë. Ju prireni të anoni drejt ushqimeve të pasura, ushqimeve pikante dhe ushqimeve me aromë të fortë. Ju nuk e shijoni të hidhurën njësoj si të tjerët. Në fakt, disa jo-shijues nuk e shijojnë aspak hidhërimin. Përvoja juaj me ushqimin dhe verën është shumë e ndryshme nga dy llojet e tjera të shijuesve. Vë bast se nuk habitesh që miqtë e tu nuk e durojnë atë që ju pëlqeni të hani. Për të mos u shqetësuar, nëse e doni verën, përsëri mund të mësoni ta shijoni më mirë. E vetmja gjë që duhet të keni kujdes është të hani më shumë ushqime të shëndetshme, edhe nëse janë të mërzitshme.


Pavarësisht nga lloji i shijuesit, ju mund të bëheni më të mirë në degustimet e verës. Përdorni hundën, kushtojini vëmendje strukturës dhe merrni kohën tuaj me gjithçka që shijoni.

Me që ra fjala, të gjithë fillojnë me rreth 10,000 sytha shije që trupi juaj i zëvendëson natyrshëm çdo 2 javë. Ndërsa plakeni, ky numër zbret në rreth gjysmën. Pra, pa marrë parasysh kush jeni, është e rëndësishme të maksimizoni aftësinë tuaj për të shijuar për sa kohë mundeni. Numrat tuaj të shijes mund të zvogëlohen gjithashtu nga pirja e duhanit ose pirja e pijeve përvëluese.

Kthehu te blog