Ku e ruani verën në shtëpi?

Ka një mënyrë të drejtë dhe të gabuar për të ruajtur verën në shtëpi. Vera është një pije delikate. Edhe pse gjatë degustimit në bar apo restorant tregohemi të shkujdesur me gotën tonë, kur vera është në shishe, shumë gjëra mund të shkojnë keq dhe ta ndryshojnë një verë të shijshme në uthull.

Dëshironi sa më shumë nga vera juaj, por nuk planifikoni ta pini menjëherë? Atëherë duhet ta ruani në mënyrën e duhur. Më poshtë mund të gjeni gabime dhe udhëzime se si të ruani verën në shtëpi.

 

  1. Ftoheni sic duhet

Luhatjet e temperaturës janë armiku më i madh i verës. Në temperaturën e duhur, ju mund ta lini verën për një periudhë të gjatë, deri sa të jeni gati ta pini atë. Por nëse lihet për periudha të zgjatura kohe në një dhomë shumë të nxehtë ose shumë të ftohtë, ose më keq, lihet në mëshirën e temperaturave vazhdimisht të luhatshme, do të mbeteni duke pirë një gotë zhgënjimi sesa një Cabernet të shijshëm.

 

Kur temperatura të rritet, ajo mund të shkaktojë prishje të verave që mbani në shtëpi.  Gjithashtu do të shpejtojnë procesin e plakjes në një mënyrë mjaft dramatike. Pra, qetësohuni dhe mbajini gjërat në anën e ftohësit. Në temperaturën ideale të ftohtë por jo shumë të ftohtë, vera juaj do të bëhet më komplekse, nëse vendosni ta konsumoni në nje datë të mëvonshme.

 

Synoni nga 10 deri në 14 gradë celcius. Nëse do të shijoni një gotë të bardhë (Provoni verat tona të bardha të sugjeruara), thjesht vendoseni në frigorifer për rreth njëzet minuta përpara se ta servirni.

 

 

  1. Ruani diellin në ambjentet e jashtme

Mbajeni verën tuaj larg diellit. Nëse një dozë e shëndetshme e diellit është e domosdoshme për rrushin në vreshta, pasi vera të jetë shishe, drita ultra violet, si ajo që gjendet në rrezet e diellit, mund të shkaktojë probleme, ta vjetërojë atë para kohe dhe etiketat të zbehen. Kini kujdes nga dielli në piknik apo plazhe dhe mbajeni verën tuaj në një ambjent të errët.

 

  1. Stash verën tuaj si duhet.

Nëse nuk keni ftohës vere ose hapësirë ​​ruajtjeje me temperature të kontrolluar, mund të mbani verën tuaj në një dollap të ftohtë (jo në kuzhinë). Nëse bodrumi juaj është pa lagështi dhe myk, ai gjithashtu mund të shërbejë si një bodrum vere i improvizuar. Papafingo, garazhet e nxehta, pjesa e sipërme e frigoriferit tuaj ose kabineti sipër makinës larëse janë të gjitha me rrezik të lartë. Në fakt, mos e mbani verën tuaj në kuzhinë nëse nuk vendosni të investoni në një frigorifer verë (thjesht mbajeni larg nga pjatalarëset).

 

Vendosni verërat në një zone të dedikuar. Kjo e mban përmbajtjen e lëngshme në kontakt me tapën dhe parandalon tharjen e tapës dhe lejimin e ajrit të tepërt që mund të çojë në oksidim. Nëse një verë oksidohet, nuk ka asgjë që mund të bësh për ta shpëtuar. Nga ana tjetër, ndihuni të lirë për t'i ruajtur ato anash, drejt, çdo drejtim që ju shifni të përshtatshëm.

 

  1. Vëzhgoni lagështinë

Duke folur për parandalimin e tapave nga tharja, duhet theksuar rëndësia e një mjedisi të lagësht aq sa duhet. Nëse ajrit në bodrumin tuaj të verës (ose frigoriferin, dollapin, etj) i mungon lagështia e mjaftueshme, ai gjithashtu mund të bëjë që tapat të thahen dhe verërat të oksidohen. Vendosni një lagështues në dhomë nëse shqetësoheni për nivelet e lagështirës ose mund të vendosni një tas të vogël me ujë në dollap me verërat tuaja - thjesht mos harroni ta rimbushni herë pas here.

 

  1. Këshilla e fundit

Një gjë e fundit për të shtuar në rregullat tuaja: sigurohuni që të mbroni verën tuaj nga dridhjet. Ashtu si drita, çdo lloj tundimi i zgjatur ose lëkundja e rregullt mund të çojë në plakjen e verës tuaj para kohës së saj.

 

Nëse jeni serioz në krijimin e një koleksioni të verës, mund të shikoni në një sistem të duhur ruajtjeje, si frigorifer bazik vere. Megjithatë, shumica e shijuesve mesatarë të verës nuk kanë nevojë për një të tillë. Një dollap apo dollap i errët, i freskët (përsëri, që është rreth 10 deri në 14 gradë) i mbyllur me dyer, i sigurt nga lëkundjet dhe temperature e nxehtë, është i mjaftueshëm.