Pse shija e verës bëhet më e mirë me kalimin e kohës?

Pse shija e verës bëhet më e mirë me kalimin e kohës?

Njerëzit kanë vlerësuar përfitimet e vjetërimit të verës që nga ditët e grekëve të lashtë, të cilët prodhuan verë kashte, e aftë për vjetërim plaken për shkak të mbajtjes së saj të lartë të sheqerit. Romakët e hershëm vlerësuan verërat Falerniane dhe Surrentine sepse ato mund të ruheshin për dekada të tëra. Bibla madje përmend epërsinë e verës së vjetër në Lukën 5:39, e cila thotë: "Dhe askush pasi të ketë pirë verë të vjetër nuk dëshiron të re, sepse thotë:" E vjetra është e mirë."

Vera shijon më mirë me moshën për shkak të një reaksioni kimik kompleks që ndodh midis sheqernave, acideve dhe substancave të njohura si komponime fenolike. Me kalimin e kohës, ky reaksion kimik mund të ndikojë në shijen e verës në një mënyrë që i jep një shije të këndshme. Reagimi kimik gjithashtu mund të ndryshojë ngjyrën dhe aromën e lëngut, përveç ndryshimit të ndjesisë së verës në gojë. Shembuj të verërave me nivele të larta fenoli janë Cabernet Sauvignon, Nebbiolo dhe Syrah.

Si shijon më mirë vera me kohën? Një grup i përbërjeve fenolike - taninet - ka një rëndësi të veçantë në përcaktimin e shijes së verës pas plakjes. Taninat, të gjetura në kërcellin, farat dhe lëkurat e rrushit, i japin verës strukturën e saj të thatë-ato janë ato që i japin një pije vere të kuqe atë ndjenjë të tharë më pas.

Ju mund të pyesni: "A shijojnë të gjitha verërat më mirë me moshën?" Në fakt, jo.

Vera e bardhë dhe vera e kuqe përmbajnë taninë, por vera e kuqe përmban shumë më tepër. Vera e bardhë merr një sasi të vogël të taninave nga rrushi dhe merr më shumë nga plakja në fuçi druri. Vera e bardhë gjithashtu ka aciditet natyral që ndihmon në përmirësimin e shijes së saj me kalimin e kohës. Verërat me një pH të ulët, të tilla si Pinot Noir dhe Sangiovese, janë më të afta të shijojnë më mirë me moshën sesa verërat më pak acid.

Taninat janë një ruajtës natyral, të aftë për të mbajtur një shishe verë të shijshme për 40 vjet ose më gjatë. Kur një verë është e re, taninet e saj i japin një shije të hidhur dhe astringente. Me kalimin e kohës, taninet shpërndahen dhe bëjnë që trupi i verës të zhvillojë "tufën" e vet, ose aromën dhe thelbin. "Buqeta" përmirësohet me kalimin e kohës, duke dhënë një aromë të butë dhe të pasur pa hidhërimin e një vere më të re.

Taninat vetëm nuk e bëjnë verën të shijojë më mirë me moshën - temperatura është e rëndësishme për plakjen e duhur të verës. Vera është delikate dhe prishet. Fillon të oksidohet kur ekspozohet ndaj temperaturave të ngrohta. Kjo do të thotë që molekulat e verës marrin oksigjen shtesë, bëhen të paqëndrueshme dhe fillojnë të prishen. Oksidimi bën që vera të plaket dhe të bëhet e paprekshme para kohe.

Kështu, një depo për ruajtjen e verës duhet të mbajë temperatura të qëndrueshme të ftohta dhe nivele të qëndrueshme lagështie për ta bërë verën të shijojë më mirë me moshën. Për plakjen më të mirë, mbajeni verën në temperatura midis 10 deri në 13 gradë Celsius.

Lagështia duhet të jetë e drejtë për ta bërë verën të vjetërohet në masën e duhur. Lagështia e tepërt bën që myku të grumbullohet, veçanërisht rreth tapës. Lagështia e tepërt bën që tape të shkërmoqet, gjë që lejon që oksigjeni të hyjë në shishe dhe të shkaktojë oksidim.

Vjetërimi i lejon siç duhet kohës për të zhvilluar një aromë të butë dhe të plotë që rrit përvojën e pirjes së verës. Bisedoni me ekspertët tanë për të kuptuar cilat verëra nga dyqani ynë kanë mundësinë më të madhe për vjetërim.
Kthehu te blog