Rioja, vëndi nga vijnë verërat më të njohura të Spanjës

Rioja, vëndi nga vijnë verërat më të njohura të Spanjës

La Rioja është vendi i prodhimit të verës me famë botërore.
Në brigjet e lumit Rio Oja, me pamje nga vreshtat e shpërndara dhe vargmalet e bukura.
Pavarësisht se ndodhet në veri të Spanjës, toka krenohet me klimën mesdhetare. Në La Rioja, korrja e rrushit bëhet me dorë pothuajse kudo. Shumica e hardhive janë të stërvitura me shkurre dhe makineritë moderne nuk mund të përdoren për të ndihmuar procesin - kjo është ndoshta arsyeja pse verërat Rioja lulëzojnë në trupa kaq të pasur dhe aromatizues.

E dinit që Haro është një qytet i vogël në La Rioja. Ky qytet ishte dikur (njëqind vjet më parë) një qytet shumë kozmopolitan me një jetë të gjallë nate madje edhe kazino.
Regjioni aktual i prodhimit të verës DOC La Rioja është i ndarë në tre nën-rajone: La Rioja Alta është i famshëm me verëra elegante me përmbajtje të moderuar alkooli, La Rioja Alavesa prodhon më shumë verëra me fruta dhe La Rioja Baja ka rrushin me lëng të kuq me më shumë përmbajtje të alkoolit. Sidoqoftë, një nga verërat më të famshme të Rioja është Tempranillo, një verë e re me fruta.
Megjithëse La Rioja është një rajon prodhues i verës me famë botërore në Spanjë, shumë biznese të vogla me bazë familjare ende sot e kanë mbajtur vreshtarinë shumë tradicionale. Këto firma të vogla prodhojnë rrush të cilët më pas transferohet në korporatat e mëdha që kthehen në disa prej verërave me emër të madh Rioja.

Varietetet më të zakonshme të rrushit Rioja janë:

La Rioja, nga vijnë verërat më të njohura të Spanjës
La Rioja është vendi i verës me famë botërore.
Në brigjet e lumit Rio Oja, me pamje nga vreshtat e shpërndara dhe vargmalet e bukura.
Pavarësisht se ndodhet në veri të Spanjës, toka krenohet me klimën mesdhetare. Në La Rioja, korrja e rrushit bëhet me dorë pothuajse kudo. Shumica e hardhive janë të stërvitura me shkurre dhe makineritë moderne nuk mund të përdoren për të ndihmuar procesin - kjo është ndoshta arsyeja pse verërat Rioja lulëzojnë në trupa kaq të pasur dhe aromatizues.

E dinit Haro është një qytet i vogël në La Rioja. Ky qytet ishte dikur (njëqind vjet më parë) një qytet shumë kozmopolit me një jetë të gjallë nate dhe madje edhe kazino.
Rajoni aktual i prodhimit të verës DOC La Rioja është i ndarë në tre nën-rajone: La Rioja Alta është i famshëm me verëra elegante me përmbajtje të moderuar alkooli, La Rioja Alavesa prodhon më shumë verëra me fruta dhe La Rioja Baja ka rrushin me lëng të kuq me më shumë përmbajtja e alkoolit. Sidoqoftë, një nga verërat më të famshme të Rioja është Tempranillo, një verë e re me fruta.
Megjithëse La Rioja është një rajon prodhues i verës me famë botërore në Spanjë, shumë biznese të vogla me bazë familjare ende sot e kanë mbajtur vreshtarinë shumë tradicionale. Këto firma të vogla prodhojnë rrush të cilët më pas transferohen në korporatat e mëdha që kthehen në disa prej verërave me emër të madh Rioja.


Varietetet më të zakonshme të rrushit Rioja

Tempranillo
Varieteti më i rëndësishëm i rrushit që i bën verërat e famshme me fruta Tempranillo të Riojës.

Garnacha
Varieteti më i zakonshëm nga rajoni La Rioja Baja. Përdoret më së shumti për përzierjen me Tempranillo.

Malvasía
Ashtu si Garnacha, përdoret për harmonizimin dhe verërat, kjo është veçanërisht për verërat e bardha.

Graciano
Përdoret kryesisht për përzierje, për shkak të rendimenteve të ulëta, aciditetit dhe freskisë.

Mazuelo
Me përmasë më të vogël, me mjaft aciditet dhe potencial plakjeje - e shkëlqyeshme edhe për përzierje.

Viura (ose Macabeo)
Këto janë rrushet më të rëndësishme të bardhë Rioja që përdoret zakonisht për verërat e bardha të reja dhe të gjalla.

Kthehu te blog